Ekshärliga Nygård!

Ekshärliga Nygård - själens skafferi!

Nygård i Ekshärad är en väldigt speciell anläggning med en lång och intressant tradition, alla som kommer på besök fascineras av dess flerhundraåriga historia. Inte minst har den gamla lanthushållsskolan från 1920 satt sina spår, bondesamhällets goda arbetet sitter liksom i väggarna.


Tyvärr har Nygård stått tomt i fyra år sedan flyktingförläggningen lades ned, men nu är det äntligen grejer på gång! Vi är nämligen ett gäng eldsjälar som är beredda att fylla Nygård med liv, lust och entreprenörskap inom flera olika branscher. 


Skildra startade utvecklingsprocessen

Alltihop började förra våren när föreningen Skildra med den unge Samuel Nilsson i spetsen arrangerade en Digerdödsdag. Tajmingen kunde inte ha varit bättre för det var precis då som coronapandemin slog till så klivet från dåtid till nutid behövde aldrig tas. Skildra är en ideell förening som bevarar, återberättar och moderniserar muntliga och skriftliga berättelser på lokal nivå. Konceptet ligger helt rätt i tiden och gensvaret är fantastiskt, både här i bygden och regionalt. Under sommaren bjöd Skildra in till sagoberättande och det blev en rivstart för föreningen: Hela 500 besökare - svenska och utländska turister - kom till Nygård och över hälften av dem var barn. Dessutom anordnades 55 berättelsevandringar över Ekesbergets rygg med urtida skrönor och bergssköna berättelser på svenska och engelska.


Under vintern och våren har vi varit en grupp entusiaster som haft många idérika och konstruktiva möten kring Nygårds pånyttfödelse för den här kreativa miljön har alla förutsättningar för att vara navet i samhällsutvecklingen här i Hagfors kommun! Både som inspirerande förebild och som ett ställe för nytänkande och nygörande, alltså så att snack blir till verkstad.


Utöver Skildras olika aktiviteter omfattar våra visioner branscher som företagande, konferensverksamhet, turism, hälsa, konst & kultur, odling och entreprenörskap.


En lite smickrande möjlighet är att Camp Veteran är intresserade av att skapa en träffpunkt här för svenska militärer som gjort någon form av utlandstjänst, till exempel inom FN. Efter att ha tittat runt i Sverige så tycker de att Nygård skulle vara den perfekta mötesplatsen.


Dags att göra det igen!

För mig är det här projektet en dröm som går i uppfyllelse för jag har faktiskt varit med och gjort det en gång tidigare och det var så himla roligt! Det var när vi i den ideella föreningen Republiken Klarälvdal’n köpte det tomma och nedgångna Nygård 1997, rustade upp fastigheten och fyllde den med liv och lust. När vi efter sex år sålde anläggningen fanns det flera hyresgäster och sammanlagt 27 fast anställda personer - inte så pjåkigt utfall i glesbygd! 


Här uppfann vi till exempel den sociala innovationen BolagsBolaget AB där man kan anställa sig och testa sin affärsidé utan att starta eget. Det blev många turer med Skattemyndigheten som tyckte vi var kriminella eftersom vi gav vår personal så mycket förtroende och frihet, men till slut vann vi över Staten i Kammarrätten och i dag är det runt 50 000 människor som jobbar som ”egenanställda”. Vi fick till och med utmärkelsen ”Best Practice in Europe” - alltså ”bästa konceptet i Europa” - för vår uppfinning. Det är lite häftigt att några stôllar i Ekshär har förändrat strukturen i det svenska näringslivet och, som sagt, det var på Nygård det hände.


Låt oss hoppas på norrmännens goda vilja

Nästa steg är nu att förvärva hela fastigheten och det kräver både pengar och mod att satsa på en så dynamisk framtid, men om ingen vågar göra nåt så blir det ittna gjort. Vi är några lokala företagare som kommer att starta ett fastighetsbolag och förhoppningsvis vill andra företag och folk i bygden vara med och bidra efter bästa förmåga, både med kapital och personliga insatser.


Nygård ägs av norska Norlandia Health & Care Group AS och efter omfattande genomgångar av de praktiska förutsättningarna så handlar det om minst fem miljoner kronor för att få anläggningen i tillräckligt gott skick. Gissningsvis är nuvarande ägaren inte intresserad av att renovera och reparera för så mycket pengar så i stället kommer vi att ge ett lågt bud på fastigheten och själva ta hand om upprustningen. 


Det som gör att vi hoppas på en bra affär är brödraparet Roger och Kristian Adolfsens bakgrund. De äger nämligen den koncern som Norlandia är en del av och har själva har byggt upp sin verksamhet från små och enkla förhållanden till ett miljardföretag med 24 000 anställda. På sin hemsida beskriver de sig som hängivna entreprenörer som strävar efter kreativitet, sund tillväxt och en förstklassig organisation. Förhoppningsvis vill de därför vara hyggliga och generösa när bygdens eldsjälar - som för övrigt ställde upp på ett berömvärt sätt när norrmännen drev flyktinganläggningen - nu vill göra ett pulserande paradis för alla åldrar på Nygård. Alltså en ekshärlig inspirationskälla och ett själens skafferi.


Nygård som ett nav i samhällsutvecklingen

Det är en lockande tanke att Nygård ska bli en unik och levande miljö för kreativitet och samhällsutveckling, ett ”stjärnkraftverk” som fyller alla som vill göra en insats för bygden med energi! Låt oss tillsammans hjälpas åt att göra Hagfors till en kommun som vi är stolta över och vars lyskraft lockar till sig de människor som söker en mening med livet och en eldbesjälad plats att bo på!

Och här kan du njuta av ett kärleksfullt ode till Skildra och Nygård!


Klicka på bilden och luta dig tillbaka ...