VuxF är ett nytt och roligare sätt att starta eget, ett efterlängtat alternativ till etablissemangets okänsliga och avtändande så kallade rådgivning som hellre fokuserar på affärsidéernas brister än på att uppmuntra de eldsjälar som äntligen bestämt sig för att våga pröva. ”Kom till oss med din affärsidé så skall vi såga dig jäms med fotknölarna!” är det stolta budskapet från en av dessa aktörer. Men då har man inte förstått sin roll som eldsjälspyroman.
Inspirationen till VuxF kommer från skolans värld där Ung Företagsamhet (UF) är ett fantastiskt inslag som låter eleverna pröva sina affärsidéer på riktigt. Vuxenvärlden är som sagt inte lika rolig, Värmland är till och med sämst i klassen när det gäller start av egna företag. En förklaring är de många orter som slutar på -fors, bruksmentalitet är förödande för initiativkraften. En annan är den falska myten om att det är svårt och krångligt att driva företag.
Låt oss konstatera att det är enkelt att starta eget. Till och med en femåring klarar av att blanda en karaff med saft och sälja för fem kronor glaset en varm sommardag. Värre än så är det inte! Rätt produkt på rätt marknad. När pengarna kommit in är det dags att administrera företaget, hålla reda på kvitton och bokföra inkomster och utgifter. Något som femåringens storasyster fixar lätt!
VuxF är ett samhällsutvecklande tänkniksprång från inveckling till utveckling! Målet är att åstadkomma avlärd hjälplöshet (i motsats till inlärd dito) och ett levande lokalt entreprenöskap. Det är med glädje och bygdebegeistring som utvecklingen skall drivas!
Konceptet kan beskrivas som ett ”mentalt knytkalas” för potentiella egenföretagare där var och en bjuder på sitt bästa. Handledare är en företagare som vet vad det handlar om och den första studiecirkeln har genomförts i Edebäck. Det var en brokig och entusiastisk skara som under sex träffar i slutet av 2012 hjälpte och inspirerade varandra till att ta några viktiga steg in i framtiden
Med min göteborgska humor menar jag att det måste vara helt perfekt att starta eget i cirkel – då vet man ju att verksamheten går runt …
Av deltagarnas utvärdering att döma lyckades pilotprojektet långt över förväntan och ett av skälen var att den pratglade handledaren Bengt Gustavsson för en gångs skull lyckades hålla käften och låta den kreativa processen utvecklas till ett gemenskapande.
KRESAM AB Ängåsen 60, 683 92 Hagfors Mobil 070 548 46 05 Epost: bengt@kresam.se