Nya Nygård!

Nya tag på Nygård!

Historien om Nygård i Ekshärad är en nästan osannolik berättelse om hur visioner, kreativitet, goda relationer, ideellt arbete och uthållighet samverkar för att skapa liv, lust och arbetstillfällen. Anläggningen - som var lanthushållsskola från 1920 fram till modern tid - köptes av vår ideella förening Republiken Klarälvdal’n 1998 och därmed startade en fantastisk utvecklingsprocess som fyllde Nygård med entreprenörskap och inspirerande projekt. Bland annat uppfanns BolagsBolaget där, alltså "arbetsgivare att hyra", och i dag är ”egenanställning” ett vedertaget begrepp i det svenska arbetslivet. Det var alltså några envetna stôllar i Ekshärad som förändrade strukturen i Sveriges näringsliv …


2003 sålde vi Nygård som då var fyllt med många olika verksamheter och sammanlagt 27 anställda hade sin försörjning där. Inte så pjåkigt av en ideell förening i glesbygd!


Den nye ägaren omstrukturerade verksamheten och sålde den så småningom. Därefter blev Nygård ett välskött flyktingboende som tyvärr tvingades lägga ned när Migrationsverket av obegriplig anledning tömde lokalerna våren 2017 och flyttade flyktingarna nån annan stans.

Men nu är det dags för nya tag! De tomma lokalerna kommer att fyllas med idéer, inspiration, entreprenörskap och framtidstro tack vare det härliga projektet Diamanter & Järnviljor. Vi är ett antal eldsjälar som träffats under drygt ett år och nu kommer Nygård att bli det kreativa navet för samhällsutvecklingen i Hagfors! Tack vare att den norska ägaren Aberia sponsrar hyran kan vi komma i gång direkt och startskottet går lördagen den 1 februari 2020 då alla intresserade bjuds in till en rolig och meningsfull upptäckardag. Det blir ett slags festival med musik, föreläsningar, prova-på-aktiviteter, pyssel, film etc.


Här är länken till Upptäckardagen, klicka och kolla: https://www.snofolk.se/upptackardagen


Själv skall jag hålla ett inspirationsseminarium om ”Entreprenörskap & Samhällsutveckling” och här är en liten trailer som berättar var, när och hur: