På tapeten

På tapeten

Sommaren 2015  fyllde jag 70 och gav mig själv som present att jag skulle avsäga mig alla långsiktiga åtaganden. Efter ett halvsekel av självpåtagna ”plikter” ville jag känna hur det är att bara vara jag, lös och ledig. Så jag sålde bland annat aktierna i mitt skötebarn, BolagsBolaget, och det löste sig på ett utmärkt sätt! Efter att ha avsagt mig ytterligare några engagemang kände jag en underbar harmoni komma över mig och hösten blev en enda stor njutning. Det är inte så att jag gick i pension på något sätt, livsglädjen och världsförbättrarentusiasmen finns kvar och jag är gärna med och ställer till med paradigmskiften - men det blir numera helt på mina egna villkor. Det är inte för inte som jag kallar mig för "heltidspassionär”.


Framåt vintern slogs jag dock av en hemsk tanke:  Tänk om världen inser att den klarar sig utan Bengt Gustavsson. Vilket trauma det skulle bli för mig! Så det var bara att dra i gång igen och det första projektet blev att ta itu med Sveriges bedrövliga flyktingpolitik. Tyvärr gör det långsamma och rigorösa regelsystemet att asylsökande och nysvenskar tvingas till passivitet och förvaring när de helst av allt vill starta ett nytt liv så att de slipper sitta och älta sina förfärliga upplevelser.


Det unika integrationsprojektet ArbetsSkaparna

Lösningen blev att jag och tre andra företagare startade ”Ekshärligt i Hagfors ekonomisk förening” för att kunna anställa flyktingar som vill skapa sin egen försörjning, alltså samma koncept som BolagsBolaget. Satsningen kallas för ”ArbetsSkaparna” och den är en effektiv och jordnära starta-eget-utbildning som använder verkligheten som kursplan. Förmodligen kommer vi att väcka samma irritation nu som då över att vi vill förbättra systemet genom att gå lite utanför detsamma. Klicka här och läs mer om detta unika integrationsprojekt.


Nasjonal Ladestasjon for ildsjeler

Genom åren har jag jobbat en del i Norge och skaffat mig eldbesjälade vänner, samhällsklimatet hos våra grannar på andra sidan Kölen är lite annorlunda än här i Sverige. Det finns en större tilltro till framtiden på något sätt och jag är särskilt hedrad över att få vara med i Livsverkene, en initiativbasert oppmuntrings- och utviklingsallianse. Honnörsorden är ” Empati - Kreativitet - Fredselskende - og Slentring.


Tillsammans med vännen Tom Åge Myhren skall jag under 2017 kartlägga hur man förhåller sig till eldsjälar i Norge, Danmark och Sverige. Inte minst när det gäller att tillföra dem uppmuntran och energi, det som på norska kallas ”nasjonal ladestasjon for ildsjeler”. Själv vill jag slå ett slag för det jag kallar eldsjälspyromaner, alltså personer som får en kick av att se andra brinna.


Sveriges första nationella byfåne korad!

Den 14 september 2017 korades jag till Sveriges första nationella byfåne på Företagssalongen  i Karlstad. Det kan tyckas som ett löjligt jippo, men faktum är att samhällsutvecklingen stagnerar om inte vi låter stôllarna utmana etablissemangets slentrianmässiga tänkande. Klicka här och läs varför samhället behöver fler eldbesjälade byfånar!


Inspirationsseminarier & dalenskaperi

Utöver de ovanstående nya projekten så fortsätter jag förstås att åka runt och hålla  inspirationsseminarier om entreprenörskap och livets mening. Likaså är jag gärna ute och spelar med mina kamrater i DalenSkaparna i olika sammanhang - musiken är fantastisk!

KRESAM AB        Ängåsen 60, 683 92 Hagfors         Mobil 070 548 46 05        Epost: bengt@kresam.se